Afb. Werkboek Vormselkracht

Bijzondere eerste bijeenkomst project ‘Vormselkracht’

Beste tieners en ouders,

Afgelopen maandag hebben we de eerste bijeenkomst gehad van het project ‘Vormselkracht’. Het ging over erbij horen. We horen allemaal ergens bij. Vaak bij meerdere groepen mensen. Soms klein: een of twee, soms heel groot (denk aan Nederland). Elke groep heeft positieve kanten en ook elementen die lastig kunnen zijn.

Je ouders hebben je laten dopen en zo gekozen jou bij Jezus en de kerk te laten horen. Om de vraag te kunnen beantwoorden ‘wil ik dat?’ zoeken we in dit project naar antwoord op de vraag wat betekent bij Jezus horen? Wat brengt mij dat? Wat kan ik daar wijzer van worden?

We hebben het verhaal van Nicodemus gelezen die dezelfde vragen had. Hij krijgt van Jezus te horen dat hij opnieuw geboren moet worden om te kunnen begrijpen waar Jezus over spreekt. Terug in de buik van mijn moeder? Dat kan niet! is onze eerste reactie. Er nog eens over nadenkend en het niet letterlijk nemend beseften we dat Jezus bedoelt dat we alles in ons dat ons leven donker en koud maakt, achter ons laten. De dingen die we verkeerd doen en denken.

Dat laatste is misschien wel het belangrijkste. We voelen ons klein, we denken niet goed genoeg te zijn, te dom, te langzaam, saai, onbelangrijk, niemand die van ons houdt. Van die gedachten wil Jezus ons bevrijden. Je bent goed zoals je bent. God houdt van je altijd en eeuwig, zoals je ouders altijd van je zullen houden. We spraken er nog even over: blijven je ouders altijd van je houden? Ja, denk ik. Al kunnen ze wel heel veel verdriet hebben om dingen die jij doet of gedaan hebt en daarom voor even of lang afstand van je nemen.

Opnieuw geboren worden, opstaan uit het donker, voelen je dat je er mag zijn, dat er van je gehouden wordt en weet je dat jij er toe doet en elk ander ook. Zo kun je bouwen aan de wereld God die bedoelt heeft, zijn rijk. Je mag horen bij de mensen die daarin geloven. We hopen dat je je bij ons thuis voelt en blijft voelen.

Pastor Margot

 

Voor thuis:

– Interview je ouders bladzijde 8-9

– Vul je paspoort in met eigenschappen en laat je ouders voor jou hetzelfde doen. Welke eigenschappen geven zij jou en heb je die ook bij jezelf gezien? Hebben jullie de zelfde gedachten erbij? Maak een top 5 van eigenschappen waar je blij mee bent.

– In de Taizé viering worden een aantal liederen gezongen die je makkelijk mee kunt zingen. We sturen je van vier liedjes de mp3 en de tekst. Kun je er vast een paar keer naar luisteren en je talen oefenen!

No Comments

Sorry comments are closed for this Post.

  • We worden niet bemind omdat we goed zijn. We zijn goed omdat we bemind worden. Ik geloof dat goedheid de basisconditie is en slechtheid de afwijking. Wij zijn gemaakt voor vreugde en goedheid.

    Desmond Tutu

© 2014 Franciscusparochie

Inloggen