_MG_7242

Parochianen in avondwakes en uitvaartvieringen.

Parochianen in avondwakes en uitvaartvieringen.

Dat is een groep enthousiaste vrijwilligers, medeparochianen, mensen die vanuit hun hart, nabestaanden begeleiden met het voorbereiden van een persoonlijke en respectvolle avondwake, afscheidsviering of uitvaartviering en vervolgens voorgaan in deze viering.

Avondwakes op de avond voor de uitvaartviering worden al meer dan 20 jaar gedaan door deze vaste groep mensen. Zij gaan in tweetallen voor in de avondwake, assisteren de voorganger tijdens de uitvaartviering en, indien nodig gaan ze voor in het crematorium.

Omdat er steeds minder priesters en pastoraal werkers beschikbaar zijn, hebben een aantal van deze mensen een cursus gevolgd om ook te kunnen voorgaan in een uitvaartviering en  op de begraafplaats.

In het begin was het vreemd, zowel voor de nabestaanden als voor de voorgangers, echter na een korte gewenning werd het heel gewoon. Op zaterdag is de voorganger in een uitvaartviering  iemand van de uitvaartgroep.

Avondwakes met aansluitend de volgende dag uitvaartvieringen kom je de laatste tijd steeds minder tegen.. Het merendeel van de overledenen en nabestaanden kiest voor een afscheidsviering met de dag daarna een begrafenis of crematie in besloten kring.

De toename van het aantal afscheidsvieringen en de toenemende vraag om ook door de week voor te gaan in vieringen was de reden de uitvaartgroep opnieuw uit te breiden. Tijdens de weekendviering van zondag 28 februari in de Pancratiuskerk zijn Diny Laarhuis, Mieke Wilmink en Marion Reinderink als nieuwe leden van de uitvaartgroep voorgesteld aan de parochie en hebben zij van pastoor Monninkhof de zending ontvangen.

We zijn blij dat we nu weer op sterkte zijn en wensen onze nieuwe leden veel succes, kracht en voldoening bij het vervullen van dit werk.

De uitvaartgroep

Fred Asbroek

 

No Comments

Sorry comments are closed for this Post.

  • We worden niet bemind omdat we goed zijn. We zijn goed omdat we bemind worden. Ik geloof dat goedheid de basisconditie is en slechtheid de afwijking. Wij zijn gemaakt voor vreugde en goedheid.

    Desmond Tutu

© 2014 Franciscusparochie

Inloggen