Foto moskee haaksbergen

Verrassende gastvrijheid bij onze buren

Ongeveer 35 personen gingen dinsdag 2 april op bezoek bij onze Haaksbergse moskee. We werden buiten opgewacht door dhr. Celik en zoals goede buren in Twente gewend zijn, kwamen we binnen door de achterdeur! Na een kort woord van welkom gingen we naar de gebedsruimte en namen deel aan het middaggebed. De imam opende met een oproepgebed en daarna werd deze 20 minuten durende dienst vervolgd met persoonlijke en gezamenlijke gebeden. De dienst werd afgesloten met een gebedsketting. Opvallend zijn de overeenkomsten met de katholieke diensten. Bijv. openingslied, lezingen uit de koran (bijbel), persoonlijk en standaardgebeden en de gebedsketting. (rozenkrans). En zo zie je dat Joden, Islamieten en Christenen allemaal tot dezelfde God bidden!

Na de dienst werden we getrakteerd op thee/koffie met zelfgebakken Turkse koeken en vele andere lekkernijen. Daarna was er met dhr. Celik een open gesprek over gebruiken en gewoonten bij de Islam. Verrassende informatie. We wisten nauwelijks dat zij geloofden in de zelfde god en veelal dezelfde religieuze gebruiken kenden. Goed; zij spreken in hun gebedsdiensten Arabisch. Maar spraken onze pastoors vóór 1965 geen Latijn in katholieke kerkdiensten? Wordt ons beeld van de Islam niet te veel bepaald door onbekendheid én berichten over kleine groepen extremistische Moslims?

Dhr. Celik benadrukte dat onze bezoeken belangrijk zijn om elkaar beter te leren kennen en nodigde iedereen uit om vaker bij de moskee binnen te lopen voor een kop thee en/of voor een persoonlijk gebed. Onze moskee staat de hele dag voor iedereen open!

Namens Werkgroep Wittem

Harry van ’t Erve

No Comments

Sorry comments are closed for this Post.

  • We worden niet bemind omdat we goed zijn. We zijn goed omdat we bemind worden. Ik geloof dat goedheid de basisconditie is en slechtheid de afwijking. Wij zijn gemaakt voor vreugde en goedheid.

    Desmond Tutu

© 2014 Franciscusparochie

Inloggen